Kelebek Etkisi Etkinliğimiz Varr
Buhara İlk-Ortaokulu öğretmenleri ve öğrencileri "Kelebek hastalığı" olan bireylerin ilaçlarını yaptıkları ürünleri satarak elde ettikleri para ile almak amacıyla kolları sıvadı. Birbirinden değişik sabunlar, el emeği anahtarlık ve bileklikler, birbirinden güzel baharatlıklar, sepetler, kapı süsleri yaptılar. Hazırlıklarımız hız kesmeden devam ediyor.
"Kelebek hastalığı, vücudu koruyan bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı doku ve organlara saldıran antikorlar ürettiği bir romatizmal bir hastalıktır. Tıbbi adı ile 'Sistemik Lupus Eritematozus" olan kelebek hastalığı, deri, eklemler, böbrekler, beyin, kalp, akciğerler ve kan hücrelerini etkiler.
El, ayak, bacak, yemek borusu, ağız içi gibi vücudun çeşitli bölgelerinde görülen içi su dolu kabarcıklar, kelebek hastalığının en belirgin bulgularıdır. Bu hastalık ile doğan çocuklara, ciltleri bir kelebeğin kanatları kadar kırılgan olduğu için “kelebek çocuklar” da denir. Kalıtımsal hastalıklardan biri olan kelebek hastalığının tam olarak nedeni bilinmediği gibi kesin bir tedavisi de yoktur. Ancak hem ağrıları azaltmak hem de kabarcıkların enfeksiyondan korunmasını önlemek için hastanın ve ailesinin dikkat etmesi gereken birçok nokta bulunur.
Kelebek hastalığı tedavisinde çoğunlukla antimalaryal ilaçlar ve kortizon içeren ilaçlar kullanılmakta, bazı hastalarda steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, bağışıklık sistemini kontrollü olarak baskılayan immünosupresanlar ve hatta bazı biyolojik ajanlar tercih edilir."